czwartek, 11 sierpnia 2022

Szaszłyki z kurczakiem tandoori - kruche i pyszne


Szaszłyki w stylu indyjskim? To takie proste i pyszne! 
Aby mięso było kruche i rozpadało się pod widelcem trzeba je długo marynować. 3 godziny to minimum - ale zobaczycie, że warto. Do tego papryka, cebula i siup na grilla. No palce lizać.
Do marynaty wykorzystałam sos Patak's Tandoori od @pataks_polska 
 
Składniki:
  • 3 piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • sos Patak's Tandoori
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku 
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pierś kurczaka oczyść i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski. Wlej połowę sosu, przeciśnij czosnek i dodaj tymianek. Mięso dobrze wymieszaj, żeby było całe pokryte sosem. Odstaw pod przykryciem na minimum 3 godziny.
Paprykę i cebulę pokrój w grubsze plastry. Gdy mięso się zamarynuje ponadziewaj je na patyczki na przemian z warzywami.
Grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 15-20 min. obracaj szaszłyki i co jakiś czas smaruj je resztą sosu.
Podawaj z jogurtem i sałatką warzywną.

 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter