Szaszłyki w stylu indyjskim? To takie proste i pyszne!
Aby mięso było kruche i rozpadało się pod widelcem trzeba je długo marynować. 3 godziny to minimum - ale zobaczycie, że warto. Do tego papryka, cebula i siup na grilla. No palce lizać.
Do marynaty wykorzystałam sos Patak's Tandoori od @pataks_polska
-
3 piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- sos Patak's Tandoori
-
2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyść i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski. Wlej połowę sosu, przeciśnij czosnek i dodaj tymianek. Mięso dobrze wymieszaj, żeby było całe pokryte sosem. Odstaw pod przykryciem na minimum 3 godziny.
Paprykę i cebulę pokrój w grubsze plastry. Gdy mięso się zamarynuje ponadziewaj je na patyczki na przemian z warzywami.
Grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 15-20 min. obracaj szaszłyki i co jakiś czas smaruj je resztą sosu.
Podawaj z jogurtem i sałatką warzywną.
super danie na weekend!
OdpowiedzUsuńDoskonałe! <3
OdpowiedzUsuńPrezentują się niezwykle smakowicie - pycha! :D